De route running tree is een essential voor wide receivers en quarterbacks. Het biedt een overzicht van alle basis-routes die de receiver kan lopen. In principe zijn er negen basisroutes. Zeven ervan buigen af of veranderen van richting nadat de receiver eerst het veld op sprint. Twee andere routes snijden na enkele meters het veld al in. De wide receiver screen pass is een buitenbeentje maar kan als tiende route meegerekend worden.

Flat
Helemaal onderaan de route tree takt de flat-route af. De flat is een korte en snelle route richting de zijlijn. Vooral handig wanneer de verdediging niet anticipeert op een underneath pass.
Slant
Ook de slant buigt net als de flat bijna meteen af. Vlak na de release snijdt de receiver scherp naar het midden van het veld. De receiver probeert met snelle voeten en sterke handen ruimte te creëren tussen zichzelf en de verdediger. De slant is een quick route. Kan van pas komen tijdens blitzes.
Michael Thomas was de slant route king in het seizoen 2019/20. De connectie tussen de receiver en Drew Brees op de slant-route was onverstoorbaar. Thomas wist 87.9% van de passes op slants te verzilveren. Thomas werd dat jaar gekroond tot beste wide receiver en route-runner van de NFL.

Wide receiver screen
Een specialer short pass concept is de wide receiver screen. Een screen verschilt van een flat of slant in die zin dat de pass achter de line of scrimmage wordt voltooid. Vanaf de receiver de bal ontvangt, lijkt de play eerder op een running play. Hij heeft daarbij een screen van blockers voor zich die proberen om een running lane te creëren.
Curl
De curl of hitch route heeft iets meer tijd nodig om te ontwikkelen in vergelijking met de flat en slant. Bij een curl route sprint de receiver eerst het veld op voordat hij plots alle remmen dichtgooit en terugdraait in de richting van de quarterback. De curl-route of hitch is bedoeld om een soft spot in de zone-verdediging te vinden.
Comeback
Bij een comeback route sprint de receiver het veld op voordat hij scherp terugdraait richting de zijlijn. De movement van een comeback lijkt enorm op de hitch. Timing is hier even cruciaal. De quarterback passt de bal nog voor de receiver zich volledig heeft omgedraaid.
In
De receiver sprint bij een in route of dig route het veld op en snijdt vervolgens met 90° het midden van het veld in. Een kortere variant van de in route is de drag route.
Out
In tegenstelling tot de in route, sprint de receiver bij een out route eerst het veld op om vervolgens 90° richting de zijlijn in te snijden. Deze route is effectief voor het winnen van yards vlak naast de zijlijn. Een populaire route bij two-minute-drills.
Post
De laatste drie routes zijn deep concepts. De naam beschrijft ook steeds de richting waarin de route zal afbuigen. De receiver sprint bij een post het veld op en buigt uiteindelijk af in de richting van de goal posts. Deze route is ontworpen om het diepe midden van het veld aan te vallen.
Corner
Een corner houdt in dat de receiver het veld opsprint om dan naar de hoek van de endzone af te buigen. De corner route is vaak een effectieve optie wanneer de verdediging in een cover 2 dekking staat opgesteld. Een corner route buit de ruimtes uit die tussen de zones van de safeties en de outside linebackers te vinden zijn.
Go
Bij een go route sprint de receiver in één rechte lijn het veld af. Deze route wordt gebruikt om de verdediging verticaal uit te rekken. De wide receiver loopt zo snel hij kan het veld op en probeert afstand te nemen van zijn verdediger. De beste atleten lopen vaak de go routes.
Er zijn enorm veel varianten op de basisroutes. In de meeste gevallen worden daarbij verschillende aspecten van de negen basisroutes gecombineerd. Meestal zijn alle onderdelen van een variant te herleiden naar aspecten van de basisroutes.